31-годишният шуменец Николай Чолаков, който пострада тежко при автомобилна катастрофа, има шанс отново да проходи. Мечтата му е състоянието му да се подобри толкова, че да може да продължи обучението си по ветеринарна медицина в университета в Стара Загора.

За целта са нужни 90 хил. лв. за скъпо лечение със стволови клетки в чужбина.

Инцидентът станал на 5-ти октомври 2018-та на магистралата край Девня. При неизяснени обстоятелства колата му се блъска в камион. Николай е с кръвоизлив в мозъка, счупени шийни прешлени, ребра, с разкъсване на аортата и с фрактура на таза. Състоянието му било критично и лекарите първоначално не са давали надежда да оцелее, разказа пред журналисти днес в пресклуба на БТА неговата майка Невена Василева.

Направени са операции в България, както и още няколко за фиксиране на шийните прешлени в Турция. Последвали дъги месеци на рехабилитация в София и Шумен.

Големият напредък в състоянието му е станал през последните 6 месеца, като вече може да вдига ръцете си. Появява се и чувствителност в краката.

Пред Николай вече има възможност за по-голямо възстановяване на движението на ръцете и краката и лекари дори дават вече надежда да проходи. Трябва обаче да се проведе лечение с вливане на стволови клетки. Най-добра цена за процедурата са дали от клиниката в Нови сад, Сърбия. Сумата от 90 хил. лв., обаче е непосилна за семейството. В дарителската му сметка към момента има едва 5 хил. лв.

Инцидентът се случи и аз не мога да променя това, но съм твърдо решен да се възстановя и да продължа образованието си. Имам големи мечти, които ще реализирам. Влагам много от себе се, тренирам всеки ден по около 4 часа. Лека-полека, с много труд от моя страна, на рехабилитаторите, напредвам. Нужна ми е и обаче и помощта на хората, за да успея”, каза Ники.  

Той е твърдо убеден, че човек трябва да е амбициозен, упорит и да не се отказва.
Всеки, който желае и има възможност да помогне, може да го направи, като дари средства по сметката му:

Банка ОББ, клон Шумен
IBAN: BG83UBBS80021031519850
Титуляр: Николай Димитров Чолаков

Информация за напредъка на лечението се качва редовно и във фейсбук страницата на Ники.

ШУМ.БГ