Областният управител на Шумен Владимир Йолов се срещна с делегация от италианския град Корфинио, регион Абруцо, водена от заместник-кмета Франческо Денизио. Гостите бяха придружавани от почетния консул на Италия във Варна Антонио Таркуинио. На срещата присъства заместник-областният управител Николай Колев, съобщиха от пресцентъра на областна администрация.

Делегацията е на посещение в област Шумен по повод побратимяването на град Плиска и град Корфинио, за което беше подписан меморандум за сътрудничество на 2 май тази година.

Областният управител приветства инициативата за побратимяване на Първата българска столица Плиска с италианския град. Той изрази пълната си подкрепа и се ангажира да съдейства за реализацията на съвместни проекти, за разменни гостувания на състави и групи с цел популяризиране на определени дейности. Според областния управител такива контакти са ползотворни особено за малки населени места, каквито са двата града и това е начин да бъде стимулирано развитието им в частта разширяване на културно-историческия туризъм.

Гостите от Корфинио споделиха, че интересите и на двата града съвпадат, като техните цели са сътрудничеството да бъде разширено, за да успеят в намеренията си за устойчиво развитие на регионите.  

ШУМ.БГ