Много силно представяне записаха шуменските информатици на националното пролетно състезание с виртуален център Велико Търново, съобщи Бисерка Йовчева.

В надпреварата участваха ученици от цялата страна, като броят им се определя на квотен принцип. Шумен е представен с една от най-големите квоти в страната – 15 участници. Към  тях се присъединиха и 9 състезатели, които намериха място в разширените национални отбори на страната.

Най-силно шуменци се представиха в група С, където състезанието беше и контрола за определяне на представителните младежки национални отбори на България, които ще участват на Европейската младежка олимпиада, Балканската младежка олимпиада и Международния есенен турнир по информатика.

След състезанието и проведената след него втора контрола, всички четирима шуменски представители вече са сред първите 8, т.е. в съставите на двата младежки отбора, като за сега в първи отбор се класира Симона Христова. Само на една точка след нея е Серкан Рашид, а малко след тях са Иво Иванов и Нермин Идириз.

Нермин Идриз и Симона Христова записаха двоен успех, след като спечелиха златни медали  в класирането за момичета. В група С грамоти за отлично представяне получиха и Владислав Костов и Здравко Николов.

Силно се представиха и най-малките състезатели от група Е – грамоти за отлично представяне получиха Симона Иванова и Борис Бобев и за много добро представяне - Дамян Бояджиев и Мартин Данчев. Симона Иванова взе и златен медал в класирането за момичета и зае четвърто място в общото класиране.

Блестящо представяне на Стефан Стоянов в група В – четвърти резултат и грамота за отлично представяне.

В майсторската група А Даниел Койнов продължава борбата за място в официалната четворка на националния отбор. Той се нареди шести на това състезание и получи грамота за отлично представяне. При момичетата Ния Димитрова завоюва грамота за много добро представяне в общото класиране и бронзов медал в класирането за момичета. Деница Янкова, Траяна Герова и Весела Николова също се представиха силно и получиха грамоти за успешно представяне.

Ръководители на състезателите са Бисерка Йовчева и Димитър Добрев. Треньорски дебют в група Е направи студентката от Шуменския Университет Цветелина Петрова, която е стажант в Школа А&Б, където се обучават информатиците.

ШУМ.БГ