И тази година шуменският център “Европа Директно” ще отбележи Деня на Европа 9 май със своите съмишленици и дългогодишни партньори – детски градини, училища и университет.

Първото събитие от календара на проявите за Деня на Европа е от 10 часа в понеделник в двора на Детска градина “Светулка”. Там организаторите обещават тържество с балони и изяви на възпитаници на градината, както и спортен празник.

В ППМГ „Нанчо Попович” пък ще се проведе конкурс за плакат, посветен на Деня на Европа, а най-добре представилите се ще бъдат наградени в Деня на Шумен - 11 май.

Пак там евроексперти от 11 клас ще реализират инициативата „Да поговорим за Европа“ и ще запознаят учениците от прогимназиален етап с ЕС чрез представяне на информация и игри от сайта на Евросъюза – www.europa.eu В часа на класния е предвидено гимназистите да презентират  политиката на ЕС с фокус „Европейската година на младежта“.

Фотоизложба „Европа на младите“ ще бъде подредена в галерия „Университетска“, корпус 2 на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”. Тя събира снимки от пътувания на студенти и преподаватели из Европа по програма Еразъм+. Със специалното участие на Професионална гимназия по облекло, хранене и химични технологии „Проф. д-р Асен Златаров“ и ЦДГ „Братя Грим” ще бъдат връчени традиционните награди на Европа Директно - „Млади европейци за развитие” за 2021 г.

“Тази година празнуваме Деня на Европа за 15-и път като държава, членка на Европейския съюз. Това е не само празник, но и ден за размисъл за това какво можем да направим за нашата Европа, която трябва да намира решения на нови и все по-сложни проблеми”, заявяват организаторите.

ШУМ.БГ