Хандбалистите на „Шумен“ спечелиха с 28:23 (12:12) първия мач от Суперфинала за шампионската титла срещу „Локомотив“ Горна Оряховица. Срещата се игра във Велико Търново, а с победата шуменци свършиха половината работа, за да вдигнат отново трофея.

Вторият мач от Суперфинала ще се играе на 13 май, петък в зала „Арена Шумен“ от 19,00 часа и при нова победа „Шумен“ ще е шампион за втора поредна година.

В Двореца на културата и спорта във Велико Търново отборите на „Локомотив“ и „Шумен“ изиграха изключително равностоен мач, като равенствата в резултата се редуваха едно след друго до 47-ата минута на срещата. Тогава „Шумен“ показа шампионския си манталитет, успя да вземе аванс първо от два гола, който увеличи до 6 попадения, оказали се достатъчни за крайния успех.

През първото полувреме двата тима повече се дебнеха на терена и се пазеха от грешки. Това доведе и до по-слабата резултатност. Шуменци започнаха малко по-добре мача, но „Локомотив“ бързо изравни играта и закономерно на почивката на светлинното табло имаше равенство – 12:12.

Гонитбата в головете продължи и в началото на втората част. Ту „Локомотив“, ту „Шумен“ повеждаше с по едно попадение, като в ответната атака изоставащият отбор възстановяваше равенството. При 18:18 „Шумен“ направи две контраатаки, а точен при тях бе Димитър Грозев, което позволи на шампионите да поведат с 20:18. Това сякаш стъписа хандбалистите на „Локомотив“ и докато те се върнат в мача, „Шумен“ поведе с 23:18. В оставащите малко повече от пет минути до края на мача „Локомотив“ не успя да заличи тази разлика и „Шумен“ се поздрави с победата.

„Поздравявам всички състезатели, адмирации и респект за сърцатата игра! След този успех психологическото предимство е на наша страна. За нас беше много важно да спечелим като гости, най-вече от психологическа гледна точка.
Имаше голяма разлика в манталитета на „Шумен“ за разлика от двубоите за Купата на България срещу същия съперник. Бяхме много уверени и искащи победата и го показахме на терена“, каза след мача треньорът Чавдар Чернев, цитиран от пресцентъра на ХК „Шумен“.

„На финалната права сме да вдигнем отново шампионска титла. Призовавам феновете да дойдат и да ни подкрепят в зала „Арена Шумен“. Момчетата го заслужават. Нямаме загуба в нашата зала цяла година и се надявам да продължим тази традиция за радост на феновете, които ще дойдат да подкрепят любимия си отбор“, допълни Чернев.

ШУМ.БГ