9 май е символна дата за всички европейци, на която се поставя началото на обединение на държавите в Европа и поддържането на мирни отношения. Днес повече от всякога трябва да бъде съхранена идеята за единна Европа – носител на надеждата за мир и разбирателство. Да продължим да работим за изграждането на Европа като общност на свобода и демокрация, взаимно уважение и споделена отговорност.

Това каза днес в словото си по повод Деня на Европа областният управител на Шумен Владимир Йолов. Церемонията се проведе на пл. „Кристал“.  

Йолов подчерта, че Денят на Европа е празник на мира, символ на солидарност, разбирателство и обединение на народите, и призова всички ние с делата си да отстояваме горда и достойна България в семейството на европейските народи!

Пред паметника на загиналите във войните бяха поднесени венци и цветя.

За празника днес в Шумен са организирани редица събития. В 10,30 от пл. „Кристал“ стартира и лекоатлетическата щафета „Европа“. Следобед в ШУ Епископ Константин Преславски” ще бъде открита фотоизложбата „Европа на младите“. От 20,00 часа в Зала „Арена Шумен“ ще започне концертът „Нощ на европейската и световна музика“.

ШУМ.БГ