За празника на града днес в Шумен пристигна г-н Ищван Пушкаш, зам.-кмет по култура, образование и социални дейности на побратимения унгарски град Дебрецен. Той е придружен от г-жа Сандра Мишкеди, директор на Институт Лист - Унгарски културен център в София. Двамата бяха посрещнати от Росица Антонова, временно изпълняваща длъжността кмет на Шумен и от зам.-кметовете Найден Косев, Татяна Костова, Светлана Маркова и Боян Тодоров, съобщиха от общинския пресцентър.

Това е първото посещение на г-н Ищван Пушкаш в Шумен. „Много съм щастлив, че след двете години пандемия вече можем да пътуваме, да се срещаме и при първото ми идване тук ще се запозная най-напред с хора от сферата на културата. За нас е важно да продължим да поддържаме връзките между нашите два града особено в областта на културата. Освен това за мен е знаково и пристигането ни в Шумен точно днес, на 9 май – Деня на Европа“, сподели г-н Пушкаш.

В програмата на гостите е включено разглеждане на къщата музей на Лайош Кошут, след което и среща с представители на културните институти в града. Гостите ще посетят още Шуменската крепост и МК „Създатели на българската държава“ и ще бъдат на празничния концерт „Нощ на европейската и световната музика“ с участието на ГДО „Михаил Биков“ и смесения хор „Проф. Венета Вичева“, който е от 20.00 часа в зала „Арена Шумен“.

По-рано в 18.00 часа Ищван Пушкаш и Сандра Мишкеди ще открият светлинната инсталация, подготвена за празника на града в пространството срещу паметника на Лайош Кошут по главната пешеходна алея.

ШУМ.БГ