За първи път тази година присъдиха награди за “Библиотека на годината” и “Библиотекар на годината” в област Шумен. На официална церемония днес във фоайето на РБ “Стилиян Чилингиров” наградите на победителите връчи директорът на библиотеката д-р Росица Добрева, а всички номинирани в двете категории получиха грамоти от областния управител г-н Владимир Йолов.

Наградата за “Библиотека на годината” спечели читалищната библиотека при НЧ “Съзнание-1927” с. Веселиново. Тя работи по спечелен проект към МК “Български библиотеки - -центрове за четене и информираност”, както и по програма “Глобални библиотеки”. Дейността й включва още работа с малцинствени групи и хора в неравностойно положение.

За “Библиотекар на годината”  бе определена Наталия Неделчева, библиотекар в библиотека “Иван Радов” при НЧ “Христо Ботев” - Нови пазар. Тя спечели приза за постижения в реализацията на мисията на библиотеката, за принос в реализация на проекти и професионално развитие.  

За приза "Библиотека на годината" кандидатстваха две библиотеки - при читалищата на с. Веселиново и Нови пазар. Трима библиотекари бяха номинирани в другата категория: Наталия Неделчева, Даниела Голбан  и Румяна Чепишева към читалищните библиотеки при НЧ “Христо Ботев”- Нови пазар, НЧ ”Просвета 1919” с. Памукчии и НЧ “Съзнание-1927” с. Веселиново.

Учредители на ежегодните награди са  РБ “Стилиян Чилингиров”-Шумен, Областна администрация и Териториална секция на ББИА - Шумен.  Те ще се присъждат всяка година в чест на 11 май – Ден на Шумен и професионалният празник на библиотечните и информационни специалисти.

ШУМ.БГ