С тържествено издигане на знамената на Шумен, на България и на Европейския съюз бе дадено началото на официалното честване на Деня на Шумен 11 май.  

По традиция, всяка година знамената пред сградата на Община Шумен се издигат от заслужили жители на града. Тази година тази чест получиха деветокласникът от ППМГ „Нанчо Попович“ Даниел Койнов - носител на награди по информатика, който под звуците на химна издигна знамето на Шумен, Иван Радев, курсант от Факултета „Артилерия, ПВО и КИС“ към НВУ „Васил Левски“, вдигна националния трибагреник. Синьото знаме с 12 жълти звезди на Европейския съюз издигна преподавателят в ШУ „Епископ Константин Преславски“ проф. Валери Чакалов.

На церемонията пред сградата на общината, наред с официалните лица, присъстваха и стотици шуменци.

От името на кмета на общината, който отсъства от града, слово прочете заместник-кметът по финанси Татяна Костова.

“Шуменци избират този ден за празник на града и наш дълг е да съхраним паметта за общото ни минало и славните дела на нашите предци. Но празникът на 11 май не е просто едно документално свидетелство от музейния архив. Празникът на 11 май е в делата и на нашите съвременници. Градът – това са хората, които живеят, работят в него и правят едно място добро или лошо, красиво или грозно. Всяко поколение оставя своя отпечатък във времето и е важно какво ще разказва за нас историята. Обединени от общото ни настояще и бъдеще, от общите ни мечти и отговорности, от стремежа към активен и пълноценен живот, нека заедно да превърнем Шумен в модерния град, в който всички искаме да живеем. Нека са благословени делата ни, за да пребъде Шумен!“, се казва в словото.  

Приветствие по повод празника отправи и председателят на Общинския съвет Ася Аспарухова: “Днес е празникът на нашия град! Днес Шумен има нужда от знанията, опита, мъдростта и енергията на всички, които са готови да участват в развитието на града ни. Нека с разбирателство, взаимна подкрепа и единство да продължаваме  да вървим напред, за да постигнем нашите цели – да направим Шумен по-добро място за живот, да създадем условия за икономически и социален просперитет. Нека с годините се трупат поводи за гордост, за радост и моменти на истинско удовлетворение. Дългът ни е да запазим наследеното, което имаме, да множим направеното в днешно време и да предадем на поколенията след нас духа и традициите на нашия град!

В поздравителен адрес изпратен до медиите празникът честити на шуменци и областният управител Владимир Йолов. „Приемете сърдечните ми поздравления по случай Деня на Шумен! На днешния празничен ден нека с гордост да си спомним за предците ни, които остават в многовековната история на нашия град като истински носители на българския дух. Нека да продължим традициите и заедно да работим за устойчиво развитие на Шумен и по-доброто бъдеще на всички нас“, се казва в поздравлението.

Празненствата за Деня на Шумен днес започнаха с “Час по родолюбие”, в който възпитаниците на всички детски градини и училища на територията на общината, бяха запознати с историята на Шумен, символите на герба на града и други любопитни факти, свързани с празника на града. Тържествено бяха издигнати флаговете на България, ЕС и Шумен.

През деня честването на Деня на Шумен ще продължи с редица тържествени събития.

ШУМ.БГ