На тържествена сесия на Общинския съвет по повод Деня на Шумен 11 май заслужили шуменци бяха отличени с „Наградата на Шумен за изкуство и култура“ и почетното звание „Златна значка“.

Удостоени с високите отличия са шуменци и колективи, допринесли с творчеството си и действията си за развитието на културата, спорта, изкуството в града ни през предходната година. Наградите връчиха председателят на Общинския съвет Ася Аспарухова и изпълняващият длъжността кмет на Шумен Росица Антонова.

С почетното звание „Златна значка“ са удостоени: кметът на Царев брод Стефан Живков, общественикът, бизнесмен и дарител Петър Минчев и краеведът, историк и читалищен деятел Веска Ламбова.

„Наградата на Шумен за изкуство и култура“ получиха: Мартин Маринов за романа „Завинаги“ , ХГ „Елена Карамихайлова за издадената монографията „Имена в българското изкуство в Шумен“, екипът на спектакъла „Михал Мишкоед“ на ДКТ „Васил Друмев“, Дуо „Con Anima“ - Виктория Стефанова - флейта и Евридика Вълчева – пиано, Деница Узунова за книгата-албум „50 години Международни детско-юношески хорови празници „Добри Войников“, екипът на Телевизия Шумен, художниците Александър Величков и Ирина Василева, екипът на Народно читалище „Асен Златаров-1872“.

Преди официалната церемония по връчването на отличията поздравителни слова за празника на Шумен поднесоха зам.-кметът Найден Косев, министърът на земеделието и горите Иван Иванов, заместник областният управител Николай Колев, общински съветници.

ШУМ.БГ