Регионалната здравна инспекция - Шумен ще отбележи 15 май - Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ с кампания на регионално ниво под мотото: „ХИВ - помним, действаме, продължаваме“.

Тя се открива с безплатно и анонимно изследване за ХИВ/СПИН и сексуално-предавани инфекции (хепатит B, C и сифилис). До 20 май желаещите могат да се изследват в РЗИ - Шумен, ет. 2, ст. № 11 от 9,00 ч. до 16,00 ч. По данни на РЗИ от началото на 2022 г. досега в Шуменска област има един случай на лице с ХИВ инфекция, потвърден в Националната референтна потвърдителна лаборатория по ХИВ в София.

Сред проявите в кампанията, която се провежда в партньорство с БЧК са тренинги по темата ХИВ/СПИН, тематични беседи и обучения по проблемите на ХИВ/СПИН, както и аранжиране на 3 витрини - пред РЗИ, в Диагностично-консултативен център I и в ШУ „Еп. Константин Преславски“. Инициативите ще се проведат в Комплекс за социални услуги „Детелина“, Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи в Шумен и в различни училища в Шуменска област след заявки на медицинските специалисти на учебните заведения.

По данни на Министерството на здравеопазването за м.г. от началото до ноември са открити нови 219 ХИВ-серопозитивни лица, с което регистрираните носители на ХИВ в страната от 1986 г. са общо 3 702. Близо 93% от новорегистрираните са се инфектирали по сексуален път, а 5,5 % - при инжекционна употреба на наркотици.

ШУМ.БГ