Хандбалистите на „Шумен“ вдигнаха шампионската купа в първенството при мъжете за сезон 2021/2022. Това е втори пореден трофей за отбора, който бе първи и през миналата година и шести в историята на клуба.

В мач за титлата „Шумен“ спечели в зала „Арена Шумен“ тима на „Локомотив“ Горна Оряховица с 26:23, след като взе победата и в първата среща от супер финала във Велико Търново.

Шуменци имаха изключително силна подкрепа от публиката, която подкрепяше отбора и когато той изоставаше, и когато повеждаше в резултата.

„Момчетата са уникални. Те дадоха всичко от себе си. Доказахме, че сме най-добрият отбор“, каза след мача треньорът Чавдар Чернев. Той благодари на отбора и на публиката за подкрепата и заяви, че от следващия сезон няма да е начело на тима.

Президентът на ХК „Шумен 61“ Светлозар Начев обясни, че Чернев напуска поста по семейни причини и се очаква на кормилото на тима следващия сезон да застане още по-опитен наставник, като на този етап Начев отказа да назове името му. Президентът определи сезона като труден, но с успешен край – спечелването на титлата и финал за купата на България.

Двубоят за титлата бе напрегнат, като през първото полувреме „Локомотив“ водеше в резултата. В 15-ата минута авансът на „Локомотив“ достигна до четири гола – 10:6. Шуменци успяха да се върнат бързо в мача и намалиха разликата до гол, а на полувремето и изравниха резултата – 14:14.

Бранимир Балчев „избухна“ в първите минути на второто полувреме. На вратата пък Ивайло Костов отново свърши перфектно работата си. Всички момчета наистина се раздадоха през втората част и в 39-ата минута „Шумен“ поведе с 19:16. Пет минути преди края разликата в полза на шуменци набъбна до пет гола, което се оказа достатъчно за победата и шампионската титла.

Двама от състезателите на „Шумен“ получиха инидвидуални награди след завършване на първенството. Най-добър защитник за сезона е Димитър Пламенов, а най-полезен играч Бранимир Балчев. Наградата за най-добър вратар отиде при стража на „Локо“ Горна Оряховица Георги Маринов. Голмайстор на А група при мъжете е Преслав Станчев от „Осъм“ Ловеч със 151 попадения.

ШУМ.БГ