С церемонии днес пред сградата на Ректората Шуменският университет „Епископ Константни Преславски“ отбеляза патронния си празник и изпрати абсолвентите от Випуск 2021.

Университетът в Шумен чества своя патронен празник в Деня на светите равноапостоли Константин и Елена. Церемонията по повод този празник започна с ректорско шествие, издигане на знамената на България, на ЕС и на Шуменския университет. Честта да извисят флаговете получиха студентите Ангел Ангелов, Тонислав Троев и Зийнеб Ахмед. След това, по традиция, студенти от факултетите на университета поднесоха цветя пред Паметника-свитък.

Приветствия към студентите, абсолвентите, техните роднини, приятели и преподаватели отправиха ректорът на ШУ проф. Георги Колев и председателят на Общото събрание доц. Юрий Проданов.

„По традиция, днес се прекланяме пред делото на нашия патрон Епископ Константин Преславски. Това е един хубав ден, един хубав празник на нашия университет, защото вече 50 години носим името на Константин Преславски. Но тази ден всеки един от нас си дава сметка какво е постигнал, дали е бил верен на делото на нашия патрон. Мисля, че днес смело можем да заявим, че всеки един от възпитаниците на Шуменски университет може да се гордее, че  е достоен последовател на името на Епископ Константни Преславски. Скъпи абсолвенти, сега е моментът да благодарите на вашите преподаватели, които ви дадоха онези  знания и умения, които ще са ви необходими, за да продължите напред във вашия професионален живот. Нека да си пожелаем едни хубав празник, да сме живи и здрави“, каза в словото си ректорът проф. Георги Колев.

„Пожелавам на вас, сегашния Випуск абсолвенти на Шуменския университет да създавате и оставяте след себе си добри плодове, следствие на наученото в аудиториите в нашия университет. Всички ние ви пожелаваме здравето, необходимо да се случи това и мъдростта да не разпилявате времето, способностите и уменията си, за да успявате. Всички ние вярваме във вас“, пожела на завършващите доц. Юрий Проданов.

Над 1900 абсолвенти – бакалаври, професионални бакалаври и магистри, завършват тази година Шуменския университет. 400 от тях участваха в церемонията по полагане на клетва за вярност към делото на Епископ Константни Преславски и Шуменски университет. А след това те получиха поздравителни картички и дипломите си. В края на празничните церемонни абсолвентите хвърлиха шапки към небето, за да отбележат края на обучението си в Шуменския университет.

ШУМ.БГ