На 27 май, от 18:30 до 24:00 ч. Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” организира за шуменци и гостите на града седма поред Нощ в библиотеката с разнообразни инициативи в различните библиотечни пространства.

Посетителите могат да разгледат изложба и базар на художествен текстил и с демонстрация на техники на плъстене на различни видове вълна, която ще бъде подредена в Изложбената зала. гостува артистът Здравко Минчев.

Във фоайето на II етаж ще бъде подредена фотодокументалната изложба „Моите съвременници: Литературните приятелства на Стилиян Чилингиров”, изградена върху мемоарите на писателя и разказваща за личните и литературните му приятелства с известни и с по-малко популярни личности от културния и обществения живот на България през първата половина на XX в. Пак на втория етаж, в отдел „Изкуство”, ще е представена изложбата „Преди нас…” с издания от фондовете на отдела, публикувани преди 1922 г.

Сред гостите на библиотеката на 27 май е и групата Infernity Fire Art, която от 20:00 до 21:00 ч. ще организира за детската аудитория ателие за усвояване на трикове с пой, стаф и топки за жонглиране, а също и игра с пинята, а за малки и големи от 21:30 ч. ще е огненото шоу на групата. И двете събития ще са в откритата западна тераса на библиотеката.

За детската аудитория са предвидени още концерт на Вокално-театрална формация „Аврида” (19:00– 20:00 ч.); участие в карнавално фото за децата, пожелали да посетят Нощта облечени в костюм на любим приказен герой, забавления с Face Art (19:00-21:00 ч.) и ателие за оцветяване на любими приказни герои и декоративни фигурки (19:00–22:00 ч.), както и прожекции на анимационните филми „През плета” (от 18:30 ч.) и „Чудовищна ваканция” (от 22:00 ч.)

На любителите на приложните занимания библиотеката ще предложи ателие „Аз Буки” със занимания в областта на калиграфското изкуство (Каталожна зала, 18:30–22:00 ч.), ателие за изработка на бижута (Обща читалня, 19:00–22:00 ч.) и демонстрация на техники за възстановяване на стари книги (Чуждоезикова читалня). В Чуждоезиковата читалня ще е оформен и ретро библиотечен кабинет от 70-те години на XX в.

Част от Нощта е и филмовата програма в отдел „Изкуство”, където ще бъдат представени научно-популярният филм „Дивите Кариби” (18:50 ч.), игралният филм „Дюн” (20:30 ч.) и документалният филм „Обратната страна на Луната” (23:10 ч.). В залата за заемане на литература за дома ще бъдат оформени фензоните „Неизвестно за известните” с биографична литература за личности от различни области на науката, изкуството и обществения живот и „Пътешествия, романтика, храна и още нещо” с тематична художествена и отраслева литература. В Каталожна зала ще е организиран благотворителният базар „Стари книги и списания”. Част от Нощта в библиотеката ще са и атрактивните обиколки на библиотечните книгохранилища.

По традиция посетилите библиотеката от 18:30 до 24:00 ч. на 27 май ще могат да си направят годишен читателски абонамент на цената на еднодневен пропуск от 2 лв, като за децата до 14-годишна възраст регистрацията ще е безплатна. В Нощта библиотеката РБ ще предлага традиционните си услуги и ще работи с читатели от 12:00 до 17:00 ч.

ШУМ.БГ