252-ма учители и директори на училища от Шуменска област участваха в анкета, инициирана от народния представител от „Продължаваме промяната“ Антония Димитрова. Резултатите от нея бяха представени и обсъдени днес на форум, в който взеха участие близо 30 специалисти в сферата на образованието.

Пред журналисти по-късно Антония Димитрова обясни, че ще представи данните от анкетата пред комисията по образование в Народното събрание и пред министър Николай Денков.

„На преден план се открояват предложения, свързани с необходимостта от изработването на нови учебни програми, свързаност на училището с реалната работна среда и практическата насоченост на усвоеното, прилагането на иновативни подходи, утвърждаването на авторитета на учителя и ролята му на ментор и наставник”, каза Димитрова. Тя обясни, че най-голям брой предложения са постъпили във връзка с изграждането на позитивна и подкрепяща образователна среда, както и с нуждата от повече интересни за учениците училищни и извънучилищни дейности, проекти, програми, форуми и изяви.

Учителите от Шуменско също така са за промени в учебните планове и “олекотяване” на учебната програма на учениците чрез премахване на ненужния академизъм в текстовете.

Лично предложение на Димитрова е въвеждането на длъжността “помощник-учител” в училищата, която да може да се заема и от студенти в последен курс на обучение в университетите.

ШУМ.БГ