Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер натисна днес бутона за старт на нова машина за надлъжно рязане на алуминиеви рулони в “Алкомет”. Машината, заедно със закупеното друго оборудване за напречно рязане на рулони, което ще бъде монтирано през следващите месеци, е на обща стойност 5,4 млн. евро.

“Ще продължим да подкрепяме подобни инвестиции в българската икономика. Това е експортно ориентирано предприятие и ние знаем, че те създават повече добавена стойност за растежа на икономиката. Това е важно, защото този растеж се превръща и в растеж на нашите доходи”, каза министър Лорер.  

“Постоянно се опитваме да усъвършенстваме продукцията, да произвеждаме по-иновативни продукти. Тази година цифрите са много добри. От началото на годината продадохме продукция за 350 млн. лева, като 95% от нея бе за износ. Тази сутрин колегите направиха сметки, които показаха, че сме правили 1% от износа на България”, каза председателят на надзорния съвет на “Алкомет” Фикрет Индже.

Новата машина за рязане на рулони е в допълнение към пуснатия в експлоатация през 2019-та година студено валцов стан SMS – една от най-мащабните инвестиции на компанията на стойност 30 млн. евро. С новите машини във Валцов цех 2 се очаква увеличаване на капацитета на валцовите продукти с 25%, като компанията ще може да произвежда 75 000 – 80 000 т годишно.

Машини за 2,3 млн. евро ще бъдат вложени и в Леярен цех. Той ще е оборудван с нова наклоняема топилна пещ и втора хомогенизационна пещ за заготовки, които се използват за производство и обработка на профили. 

Към момента в „Алкомет“ АД са наети 1232 служители. След пускане на експлоатация на всички нови оборудвания, се очаква да бъдат разкрити около 35 нови работни места, споделиха от фирмата.

ШУМ.БГ