От "Крамър срещу Крамър", "Мостовете на Медисън" до "Дяволът носи Прада" - няма човек, който да не е гледал поне един от филмите на легендата Мерил Стрийп, която стана на 73 години.

Наричат я „Актрисата с много лица“. Има три награди Оскар и още 17 номинации за престижния приз. Носителка е на три статуетки Златен глобус и още десетки кино награди.

Но Мерил Стрийп невинаги е била първият избор на продуцентите и дори се е разминала с роля в „Кинг Конг” от 1976 година, защото била „твърде грозна”. Това разкри самата актриса в шоуто на Греъм Нортън.

На кастинга продуцентът на „Кинг Конг“ Дино де Лаурентис попитал сина си на италиански „Защо си ми довел това грозно нещо?”. Мерил Стрийп му отговорила на италиански: „Съжалявам, че не съм достатъчно красива, за да се снимам в „Кинг Конг”. Ролята впоследствие получава Джесика Ланг.

Днес Мерил Стрийп е една от най-търсените и уважавани актриси в Холивуд и любимка на киноманите. Отдадена изцяло на професията си, тя все още изненадва със своите роли и със сигурност може да се каже, че списъка ѝ с награди и номинации ще продължи да се увеличава.

Дарик