С концерти на Били Кобъм, Игор Уилкокс, Салвадор Собрал, Джордж Кейбълс и много други български и световни имена ще бъде отбелязана 25-та годишнина на именития джаз фестивал в Банско.

Между 6 и 13 август в планинския курорт за пореден път ще се проведе Bansko Jazz Festival, който вече четвърт очарова почитателите си с богата родна и чуждестранна програма с изпълнители от всички краища на света.

В продължение на осем дни, феновете на джаза ще могат всяка вечер от 20.00 ч. да се насладят на любимата си музика на открито на площад "Никола Й. Вапцаров" в центъра на града.

Откриването на мащабното музикално събитие е поверено на биг-бенда на Ангел Заберски и Милица Гладнишка. А в програмата тази година големите имена са на Били Кобъм - знакова фигура в света на джаза и Салвадор Собрал, който донесе на Португалия победата на Евровизия през 2017.


Две вечери са посветени на Бразилия - с Игор Уилкокс и неговия квартет, и Розалия Де Соуза. Концерти ще изнесат и една от водещите израелски джаз дами - Дафна Леви, квартетът Soulcrane от Германия, начело с тромпетиста Матиас Швенглер, австрийският "джаз експорт" Marina&The Kats, а от Италия пристига Ада Монтеланико със своя квартет. В богатата международна програма намират място и мултикултурната формация от Нидерландия - Arifa с българското участие на Живко Василев (кавал).


Интересна е и колаборацията между един от най-изтъкнатите родни джаз пианисти в лицето на Любомир Денев и арменската певица с впечатляващ контраалтов глас Арпи Алто, както и сформирания специално за джаз фестивала в Банско съвместен проект на триото на изключителния пианист Живко Петров JP3 и китариста Христо Вичев, който от години живее и работи в САЩ.

В настоящото издание на фестивала дневната сцена за Млади таланти се разраства и в Джаз Академия с изпълнителите от голямата сцена. Така талантивите деца ще имат възможността да почерпят знания и опит от големи имена от българската и световна сцена. На изпълненията на младите музиканти посетителите ще могат да се насладят в Градския парк на Банско, всеки фестивален ден от 11 ч.

Джаз дните ще продължават с дневни семейни игри в парка, а в цяло Банско ще звучи джаз за следобедно кафе с инициативата "Джаз в града", за да подгрее публиката за звездните изпълнения на голямата сцена.

Програма на Bansko Jazz Festival

06 август
Ангел Заберски Биг Бенд & Милица Гладнишка
RADZ (Украйна)
Electric Shock

07 август
Камелия Тодорова и квартет
Арпи Алто и Любо Денев (Армения/България)
T.E.F.T.

08 август
Ediz Hafizoglu (Турция)
Розалия де Соуза (Бразилия)

09 август
Marina And The Kats
Дафна Леви (Израел)

10 август
Soulcrane (Германия)
Игор Уилкокс Квартет (Бразилия)

11 август
Арифа
Джордж Кейбълс Квартет (САЩ)

12 август
30 години НБУ
Христо Вичев/JP3
Били Кобъм - барабани (САЩ)

13 август
Гвардейски представителен оркестър
Ада Монтеланико (Италия)
Салвадор Собрал (Португалия)

Дневник