Проф. д-р инж. Христо Атанасов Христов е новият областен управител на Шумен. Той е назначен от служебния кабинет на днешното му първо заседание, съобщиха от пресслужбата на МС.

 Атанасов заменя досегашния областен управител Владимир Йолов.

Новият областен към момента е декан на Факултета по технически науки на ШУ „Епископ Константин Преславски.

Последователно в периода 1987 г. – 2011 г. е работил в Министерство на отбраната, Министерство на вътрешните работи и ДАНС.

Според официалната му биография в сайта на ШУ, той е завършил ВВАУПВО „Г. Димитров” – Шумен с квалификация машинен инженер, а по-късно и Финансов мениджмънт в Стопанска Академия „Димитър Ценов” – Свищов. През 1991-ва е завършил Висшия институт за подготовка на офицери и научноизследователска дейност на МВР.

Бил е началник на оперативна служба в структурата на Военна полиция – Шумен, след което Началник на сектор Военно контраразузнаване. После е бил началник на сектор в „Държавна Агенция Национална Сигурност” - Шумен.

Като преподавател в ШУ има множество научни публикации. Съавтор е на учебник “Защита на класифицирана информация и лични данни“ на  Университетско издателство „Епископ Константин Преславски“. Владее немски и английски.

По-късно от пресцентъра на областна управа съобщиха, че новият областен управител проф.Христо Христов ще встъпи официално в длъжност утре – 5 август, в 10.00 ч.

ШУМ.БГ