32 отбора ще спорят за призовите места в областното футболно първенство на Шумен за сезон 2022/2023. Броят на тимовете е рекорден в шампионата за последните десетилетия.

Отборите тази година ще са разделени в три групи – северна, централна и южна. Първата е с 12 тима, останалите две с по 10.

Първенството на областта започва на 3 и 4 септември, а днес в зала „Младост“ бе изтеглен жребият за първите кръгове в групите. Изготвянето на програмата започва още утре, като на всички отбори ще се наложи да играят мачове и в неделя сутринта, обясни председателят на Областния съвет на БФС Милен Христов.

Друг интересен факт е, че на ст. „Панайот Волов“ в Шумен ще домакинстват този сезон три отбора, на стадиона в Хитрино – два. От областната група срещите си на Градския стадион ще играят тимовете на „Шумен 2007“ и на Градище, както и „Волов“, който е в Трета лига.
В Хитрино стадиона ще си делят „Хитрино“ и тимът от село Близнаци. Ора в четвъртото ниво на футболното първенство ще има и Велики Преслав - „Велики Преслав“ и „Златен век“. Отбор в шампионата ще има и село Троица.

Заради големия брой тимове се налага и реорганизация на шампионата във втората му фаза. В първенството отборите започват  групите си с мачове на разменено гостуване всеки срещу всеки. След това тимовете, класирали се на първо и второ място в групите ще продължат в 2 полуфинални потока с по 3 отбора. Във всеки поток отборите играят всеки срещу всеки по един мач на неутрален терен. Победителите в тези полуфинални групи излизат в големия финал за 1-то място в шампионата за сезон 2022/2023, а тези, останали втори играят за  бронзовите медали.  

Жребият за 1 кръг:

Северна група
Пет могили – Ясенково
Боян – Тодор Икономово
Климент – Пристое
Осеновец – Каолиново
Вълнари – Браничево
Черноглавци – Борци

Централна група
Каспичан – Градище
Царев брод – Смядово
„Шумен 2007“ - Трем
Върбица – Дибич
Зайчино ореше – Дивдядово

Южна група
„Велики Преслав“ - Троица
„Златен век“ - Звегор
Дренци – Каменяк
Правенци – Близнаци
Средня – Хитрино

ШУМ.БГ