Президентството много внимателно следи всякакъв вид информации и президентът Румен Радев ще реши нужно ли е свикването на Консултативния съвет за национална сигурност", заяви след честванията за Деня на независимостта във Велико Търново вицепрезидентът Илияна Йотова. Това бе първи коментар от представител на институцията, след като руският президент Путин обяви частична мобилизация вчера. По думите на Йотова в тази ситуация не трябва да се действа панически.

"Очевидно е, че санкциите са средство, но то не е достатъчно. Според мен час по-скоро трябва да се съберат всички възможни формати на тема "Сигурност", както в рамките на ЕС, както и на Съвета на Европа - това е по-голямата институция, независимо, че Русия излезе от този формат, така и на световно ниво. Путин трябва да бъде спрян, опасността е към целия континент. България може да има много водеща роля в този процес като страна от Източна Европа, като страна, която има и своята история, спецификите на тази история, може да бъде посредник в тези преговори. Може да предложи смели решения на европейско ниво, за да се избегне ескалацията на напрежението, към което очевидно отиваме", заяви Йотова.

Според нея частичната мобилизация и новите референдуми означават задълбочаване на конфликта и на военните действия с край, който никой не може да предопредели.

Дневник