С отпуснатите от държавата 4 млн. лв. на Хиподрума в Шумен ще започне изграждане на трибуни с паркинг. За нова писта за гладки надбягвания пари засега няма, но съществуващата ще бъде ремонтирана със средства на общината.

Това стана ясно на среща днес с представители на клубовете по конен спорт, инициирана от кмета Любомир Христов. До нея се стигна след представянето на проекта за нов хиподрум миналата седмица, което предизвика недоволство с факта, че ще се строят трибуни, а състезателната писта остава за по-късно.

„Затова съм ви поканил, проектът е разделен на 12 части, всяка остойностена, вие като специалисти да кажете от къде да започнем. Разполагаме с 4 милиона“, каза кметът.

От конните клубове бяха категорични, че най-важен е ремонтът на закрития манеж, който се нуждае от нова настилка и нов покрив. Обяснено им бе, че той не е част от обществената поръчка и няма да се пипа. Треньорите поискаха също нови конюшни, но стана ясно, че такива също не се предвиждат.

По тяхно настояване кметът се съгласи приоритетно да се изгради торова площадка. Тя ще струва 245 хил. лв. и според Христов пари за нея ще има. Той обаче не отстъпи от идеята строителството да започне от трибуните с паркинга пред тях, които ще струват 3,269 млн. лв.

Градоначалникът обясни, че се ангажира със собствени сили общината да ремонтира пистата до толкова, че да може на нея да се провеждат състезания. Той обеща да изпълни още едно искане на спортистите – в средата на пистата да се направи плац за паркур. „Ще възложим да го проектират, а средствата ще заложим в бюджета догодина“, каза Христов.

Припомняме, че през 2020-та кабинетът на Бойко Борисов отпусна на Шумен целево 4 млн. лв. за проектиране и изграждане на нов хиподрум. Обявената от общината обществена поръчка за строителство „на инженеринг“ бе спечелена от фирма „Джи пи груп“.

ШУМ.БГ