Реконструкцията на Хиподрума в Шумен, за който преди 2 години държавата отпусна 4 млн. лв., се превръща във фарс. Днес стана ясно, че парите ще стигнат само за паркинг, ограда и трибуни, но не и за писта, на която да се провеждат самите конни надбягвания. Тя ще струва 2,8 млн. лв., които не са осигурени.

Парадоксът е, че без писта не може да има състезание, а без състезание няма смисъл да има трибуни и паркинг за автомобили.

Припомняме, че за реконструкцията на Хиподрума бе направена обществена поръчка, която миналата година бе спечелена от „Джи пи груп“ АД с оферта от 3 880 800 лв. с ДДС. Според договора с община Шумен, работите трябваше да приключат преди 10 дни – на 18-ти септември. Съгласно заданието трябваше да има писта с коридори за 16 състезателни коня, покрита трибуна с 1000 седящи места, паркинг за 150 автомобила, ограда, помощни съоръжения и други.

Днес проектът за реконструкцията на Хиподрума бе представен в сградата на община Шумен от проектантите от „Атек дизайн“. На него присъстваха представители на местните клубове по конен спорт и журналисти.

Стана ясно, че проектът е разделен на 12 подобекта, а осигурените средства стигат само за 3 от тях.

От „Джи пи груп“ оправдаха факта, че няма да строят писта с възложителя община Шумен. „Разполагаме с определен бюджет. Затова сме дали 12 пера, подобекти, всеки остойностен, ако се каже, може да направим и писта. Това си е решение на възложителя“, каза Георги Гигов от „Джи пи груп“.  Той добави, че за да се направи писта ще са необходими допълнителни 2,8 млн. лв.

Заместник-кметът по строителство Боян Тодоров обясни, че в бюджета за тази година няма заложени средства за писта. „За следващата година ще се постараем, но отнякъде трябва да почнем“, каза той. За цялостното завършване на Хиподрума щели да са нужни общо 12 милиона.

Проектът срещна критика и от представителите на конните клубове.

„За класическите дисциплини кога ще се правят нещата, хиподрумът не е само за бягане, там имаме и коне в класическите дисциплини – прескачане на препятствия, всестранна езда, обездка. Аз на този проект такова нещо не виждам“, каза председателят на ККС „Кабиюк“ Станислав Дочев. Той критикува също и липсата в проекта на боксове за конете, както и изборът на място за торова площадка. Не е предвиден също и паркинг за конни каравани.

„Няма предвидени летни и зимни боксове, хората първо питат има ли къде да легнат конете им, те не могат така в нищото“, каза също треньорът и жокей Иван Иванов.

Представителите на другите клубове поискаха в средата на пистата за надбягвания да се направи плац за прескачане на препятствия.

В лошо състояние с течащ покрив е и закритият манеж. Неговият ремонт обаче не е включен в никакви проекти.  

ШУМ.БГ