Община Шумен подаде в регионалното министерство проектни предложения за саниране на 32 блока по програмата за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, съобщиха от пресцентъра на кметството.

Срокът за подаване на документи от сдружения на собствениците изтече на 10 май, имаше допълнителен срок, в който общините трябваше да ги прегледат за пропуски и да изискват допълнителни данни.

Блоковете, които кандидатстваха по процедурата за саниране, се намират в различни части на Шумен. Най-малкият e с шест апартамента и разгъната застроена площ от 1050 кв. м., а в най-голямата жилищна сграда има 115 апартамента с площ 10 736 кв. м.

Общата стойност на проектите е 33 820 657 лв. За общини от категорията на Шумен е отпуснат финансов ресурс в размер на 30 млн. лв, което означава, че не всички блокове ще успеят да се класират.

Предстои Министерството на регионалното развитие и благоустройството да извърши оценяване и предложенията, постъпили от цялата страна. Ще бъде назначена оценителна комисия, която в срок от 3 месеца трябва да разгледа и класира проектите. След това ще бъде публикуван списък с одобрените и резервните предложения. В него ще бъде посочен и общият брой точки, които са събрали всички кандидати.

Оценяването на проектите ще се осъществява по различни критерии, сред които са разгъната застроена площ на сградите, участие на живущите в етажната собственост, сертификат за енергиен клас „А“ след направено обследване за енергийна ефективност на сградата и др. За да се допусне до разглеждане едно проектно предложение, то трябва да има минимум 72 точки. Максималният брой, който може да се събере, е 140 точки. За да участват в този етап на програмата, сдруженията на етажната собственост трябваше да поемат всички разходи за извършване на обследвания за енергийна ефективност, за технически характеристики и технически паспорт на блоковете.

Одобрените жилищни сгради ще получат до 100% безвъзмездна финансова помощ по Механизма за възстановяване и устойчивост на Европейския съюз.

ШУМ.БГ