Неработещият от близо 30 години часовник на пожарната кула в Шумен скоро ще започне отново да отброява часовете и минутите. В момента върви проектиране на изцяло нов часовников механизъм.

Това съобщи за ШУМ.БГ директорът на РДПБЗН-Шумен комисар Иван Иванов.
Часовникът ще се възстанови в оригиналния му външен вид. Въпреки че има паднали стрелки и циферблати от някои страни, те се пазят и ще бъдат върнати на местата им.

Според комисар Иванов за последно часовникът е отмервал времето през 1993-та или 1994-та година, когато вътрешният му механизъм окончателно се е повредил.

„И старият механизъм беше електрически, но сега ще се направи по съвсем нова технология. Очаквам да заработи в началото на следващата година, защото първо трябва да се направи ремонта на покрива на кулата“, каза Иванов.

За подмяната на покривите на кулата и на централната сграда на пожарната Главната дирекция на ПБЗН е отпуснала 176 хил. лв. Ремонтните дейности вървят в момента и се очаква да приключат съвсем скоро.

Пожарната очаква средства и за смяна и на вратите на противопожарните гаражи на службите в Шумен и Велики Преслав, за тях ще са нужни около 130 хил. лв.

В навечерието на утрешния професионален празник на пожарникарите, в двора на Регионалната дирекция в Шумен водосвет отслужи отец Димитър.

ШУМ.БГ