Официалният речник на шведския език е завършен след 140-годишен труд, като последният му том е изпратен за печат миналата седмица, предаде АФП, цитирайки издателите.

Замислен от Шведската академия, която присъжда престижната Нобелова награда за литература, речникът се състои от 33 111 страници, разпределени в 39 тома.   

Този дългосрочен проект започва през 1883 г., обясни пред AФП Кристиан Матсон, който ръководи екипа, отговарящ за съставянето на речника.

"Сега вече сме готови. През годините 137 души са били ангажирани на пълен работен ден, за да го подготвят", казва той.

Завършването на речника е важен етап за екипа, но все още има много работа: томовете с думи с начални букви между А и Р, вече са толкова стари, че трябва да бъдат преработени.

Думата "алергия" например е навлязла в шведския език през 20-те години на миналия век, но не фигурира в изданието, публикувано през 1893 г.", обяснява Матсон.

Други думи като "кукла Барби", "приложение" и "компютър" са сред 10-те хиляди нови слова, които ще бъдат добавени в речника през следващите седем години.
 
Речникът на Шведската академия е справочник за езика от 1521 г. насам. Той е достъпен онлайн и е отпечатан само в 200 екземпляра, като повечето от тях се използват от изследователи и лингвисти.

Шведската академия издава и речник на ежедневния език.

Основана през 1786 г. от крал Густав Трети по модела на Френската академия, институцията има за цел да популяризира шведския език и литература и да работи за "чистотата, силата и величието" му, припомня АФП.

БТА