Ерос Рамацоти е един от най-известните музиканти в Европа и едно от лицата, с които всеки чужденец свързва Италия. С разпознаваемия си глас и красиви балади бързо става любимец на международната публика.

Роден е на 28 октомври 1963 г. в Рим, Италия. Кръстен е на Ерос - гръцкия бог на любовта, за да му носи късмет в живота. Занимава се с музика от дете. Започва да свири на китара на 7-годишна възраст, а първите си песни пише още като тийнейджър, с помощта на баща си, който е любител музикант и свири на пиано. Ерос иска да кандидатства в Консерватория, но не го приемат. Появява се като статист в няколко филма, но продължава да мечтае да се превърне в поп звезда.

През 1981 г. участва в музикалното състезание "Voci Nuove di Castrocaro". Не печели, но стига до финала и получава висока оценка от журито. Първият му сингъл излиза година по-късно, но не получава добри отзиви. След това започва работа с Ренато Бриоски, който става негов ментор и го навигира как да изгради собствения си стил и как да звучи най-добре. Участва три пъти в музикалния фестивал Сан Ремо. Първите две години не печели, но представените песни от първите му два албума се представят добре в европейските класации. Третата година печели конкурса с песента "Adesso tu".

Оттам кариерата му тръгва стремглаво нагоре. През 1987 г. стартира 9-месечно турне, на което пее пред милиони хора. От този албум се продават над 3 милиона копия по целия свят. Година по-късно издава следващия - "Musica è".

Петият му албум "In ogni senso" (1990 г.) привлича стотици журналисти от цял свят на пресконференцията му във Венеция. Американският продуцент Клайв Дейвис го съветва да направи концерт в "Radio City Music Hall" в Ню Йорк. Билетите за него се разпродават, но младият изпълнител е разочарован, когато разбира, че почти всички са били италианци, тъй като се е надявал на по-широка публика.

90-те години се превръщат в изключително успешно десетилетие за Рамацоти, тъй като албумите му се продават и харесват от публиката по цял свят. Посещава 15 държави в Латинска Америка, където записва песни на испански език. През 1997 г. издава тавата с най-големите си хитове, като за някои от тях прави дуетни версии. Сред тях са "Musica è", с Андреа Бочели, и "Cose Delle Vita-Can't Stop Thinking of You", с Тина Търнър. Рок дивата споделя, че идеята за дуета с Ерос е нейна, след като един ден съвсем случайно го чува по радиото и остава очарована от гласа му. Певицата дори споделя, че буквално е влюбена в него като фенка. Същата година Рамацоти получава наградата за "Най-добър международен певец на годината", на германските награди "Ехо".

През 2000 г. Ерос издава своя осми студиен албум "Stilelibero", който включва известния дует с Шер "Più che puoi". През кариерата си италианецът има множество дуети с различни звезди от световната музикална сцена. Освен Шер, Тина Търнър и Андреа Бочели, той пее съвместно и с изпълнители като Джо Кокър, Карлос Сантана, Анастейша, Лучано Павароти, Лаура Паузини и др.

През новия век Ерос Рамацоти продължава да жъне успех след успех и продължава да пълни концертните зали, където и да отиде.

Не се знае много за личния живот на певеца, тъй като той се старае да го държи скрит от чужди очи. Въпреки това споделя, че детството му е било много "бедно" откъм възпитание и обща култура. Семейството му не е имало снимки вкъщи, а комуникацията е била трудна. Не са се водели разговори, които да го насочват в живота и как да открие себе си. Първата искра на нещо подобно е, когато баща му му подарява първата китара. Признава и че преди да стане известен е бил много стеснителен.

"Когато отидох в Милано, за да развивам като музикант, бях толкова срамежлив, че изпитвах ужас дори да ходя сам на ресторант, така че не ядох, докато бях там", разказва Ерос.

Първият му брак е с швейцарската актриса и модел Мишел Хунцикер, който продължава между 1998 и 2002 г., и от който се ражда дъщеря им. Песента "Più bella cosa" посвещава именно на бившата си вече съпруга, а "L'Aurora" - на дъщеря си. През 2014 г. се жени за актрисата Марика Пелегринели, с която продължават да са заедно и с която има още две деца - момче и момиче.

Ерос Рамацоти е сред малкото артисти, които постигат единствено възход в кариерата си. Зад големия му успех със сигурност има талант, но и много усърдна работа. Всеки негов албум се харесва на критиците и публиката, което го превръща в един от символите на културата, музиката и езика на Италия. А това определено е титла и привилегия, които заслужава.

dir.bg