Принцеса Елизабет от Белгия, бъдещата кралица навърши 22 години миналата сряда и белгийският кралски дворец пусна два официални портрета, за да ознаменува събитието.

Принцеса Елизабет се усмихва широко на кадрите, облечена в тъмносин топ с високо прозрачно деколте и искрящи бродерии и тъмносин панталон. Херцогинята на Брабант, както също е наричана, избра диамантени обеци, които изглежда са същият чифт, който носеше за рождения ден на принц Кристиан от Дания миналата седмица.

"Принцеса Елизабет празнува своя 22-ри рожден ден днес! Наскоро тя започна последната си година от бакалавърската си степен по история и политически науки в Оксфордския университет", написаха придворни под снимките в социалните медии.

Елизабет учи в колежа "Линкълн" в Оксфорд, докато се подготвя за светлата съдба, която предстои, както пише "People". Като първородно дете на крал Филип и кралица Матилд, кралската особа следва баща си в линията на наследяване и е готова да стане първата царуваща кралица на Белгия.

Десет години преди раждането на Елизабет, през 1991 г., Белгия въвежда абсолютно първородство чрез нов акт на наследяване, слагайки край на векове на първородство с предпочитание на мъжете. Този ход проправи пътя за жени потомци на крал Албер II, бащата на Филип, да се присъединят за първи път въз основа на реда на раждане.

Следвайки стъпките на баща си по пътя към трона, принцеса Елизабет премина обучение в Кралската военна академия в Брюксел през 2020 г. и продължи традицията, като положи офицерска клетва през септември. Бъдещият суверен се закле във вярност към краля, конституцията и закона на церемония, на която присъстваха нейните родители, братята принц Габриел, на 20, и принц Емануел, на 18, и сестрата принцеса Елеонор, на 15. Кралското семейство позира за обща снимка, за да отбележи важния момент, а Габриел също носеше униформата си като студент в Кралската военна академия.

"Нейната военна кариера е малко по-различна от обичайната", каза полковник Тиери Пирен от Кралската военна академия пред белгийската телевизия VRT за траекторията на принцесата. "Тя беше задължена да извършва определени дейности, включително престои в чужбина. Но нямаше как да се случи и тя за съжаление не можа да премине пълния курс на обучение в RMA, но успя да положи клетва".

Дир.бг