Полицията в Китай е спасила повече от 1000 котки от клане. Те били предназначени за продажба като свинско или овнешко месо, съобщават държавните медии.

Действайки по сигнал на активисти за хуманно отношение към животните, полицията пресрещнала камиона, който превозвал котките в източния град Джандзяганг.

Котките са преместени в приют, според доклад в The Paper.

Спасяването разкри незаконна търговия с котешко месо и повдигна нови опасения относно безопасността на храните, се казва в доклада.

Котешкото месо може да достигне 4,5 юана ($0,61; £0,51) на котка, мерна единица в Китай, която е приблизително еквивалентна на 600 гр. Една котка може да даде четири до пет котки.

Не е ясно дали спасените котки са бездомни или домашни любимци. Те пътували транзитно за южната част на страната, където трябвало да бъдат сервирани като свински и агнешки шишчета и колбаси.

Според The ​​Paper, активистите в Zhangjiagang са забелязали голям брой котки, държани в заковани дървени кутии на гробище, и са ги наблюдавали в продължение на шест дни.

Когато котките били натоварени на камион на 12 октомври, те спрели автомобила и се обадили на полицията.

Историята в The Paper, публикувана миналия петък, предизвика хиляди гневни коментари в китайската социална медийна платформа Weibo. Някои потребители призоваха за по-строги проверки на хранително-вкусовата промишленост.

"Нека тези хора умрат от ужасна смърт", каза един потребител на Weibo.

Друг пише: "Кога ще има закони за защита на животните? Животът на котките и кучетата няма ли значение?"

Трети е категоричен: "Повече няма да ям месо от барбекю навън."

През юни предизвика шум в колеж в провинция Дзянсу, когато студент откри глава на плъх в храната си. Училищните власти първоначално се опитаха да твърдят, че това е патешко месо, преди да признаят, че ученикът е прав.

Днес.бг