Всеизвестен факт е, че сънят е важен за цялостното ни здраве и благополучие. Сега австралийски изследователи допълват този факт, разкривайки решаващата роля, която дълбокият сън може да играе за предотвратяване на деменцията. Учени от университета "Монаш" в Австралия съобщават, че дори еднопроцентно намаление на дълбокия сън годишно може да доведе до 27% увеличение на риска от деменция при хора над 60-годишна възраст, съобщи "Study Finds".

Като цяло, тези открития са сериозен аргумент за това, че с напредването на възрастта всички ние трябва да дадем приоритет на дълбокия сън, известен още като сън на бавните вълни. Ако се чудите какво точно отличава "дълбокия сън" от останалата част от нощния сън, сънят на бавните вълни е третият етап на сън без бързото движение на очите и е от съществено значение, за да се събудите отпочинали и освежени. Дълбокият сън, който се характеризира с намалена активност на мозъчните вълни, както и с по-бавно дишане и по-бавен сърдечен ритъм, обикновено трае около час до час и половина и настъпва в началото на нощта.

Под ръководството на доцент Матю Пейс от департамента по психологически науки "Монаш" и Института "Търнър" за мозъка и психичното здраве, този проект изследва общо 346 души (всички на възраст над 60 години), които са били включени във "Фрамингамското изследване" на сърцето и са направили две нощни изследвания на съня през периодите 1995-1998 г. и 2001-2003 г. (средно пет години между двете изследвания).

Тези лица били внимателно проследявани за диагноза деменция от момента на второто изследване на съня до 2018 г. Изследователите откриват, че средното количество дълбок сън е намаляло между двете изследвания. Това предполага, че с напредването на възрастта се наблюдава загуба на бавновълнов сън.

През следващите 17 години авторите на проучването отбелязват 52 случая на деменция. Важно е да се отбележи, че дори след като са променили възрастта, пола, генетичните фактори, тютюнопушенето, употребата на сънотворни, антидепресанти и анксиолитици, всеки процент намаление на дълбокия сън годишно е останал свързан с 27-процентно увеличение на риска от деменция.

"Дълбокият сън подпомага стареенето на мозъка по много начини и знаем, че сънят увеличава изчистването на метаболитните отпадъци от мозъка, включително улеснява изчистването на протеините, които се натрупват при болестта на Алцхаймер", казва доцент Пасе.

"Въпреки това досега не бяхме сигурни за ролята на бавновълновия сън в развитието на деменция. Нашите открития показват, че загубата на съня на бавни вълни може да бъде модифицируем рисков фактор за деменция", допълва той.

Доцент Пасе обяснява, че Framingham Heart Study е уникална общностна група, включваща многократни нощни полисомнографски (PSG) изследвания на съня - което означава, че учените записват мозъчните вълни - както и непрекъснато наблюдение за признаци на деменция.

"Използвахме ги, за да проучим как се променя сънят с бавни вълни с напредването на възрастта и дали промените в процента на съня с бавни вълни са свързани с риска от деменция в по-късен етап от живота до 17 години по-късно. Изследвахме също така дали генетичният риск за болестта на Алцхаймер или обемите на мозъка, подсказващи ранна невродегенерация, са свързани с намаляването на бавновълновия сън. Установихме, че генетичният рисков фактор за болестта на Алцхаймер, но не и обемът на мозъка, е свързан с ускорено намаляване на съня на бавни вълни.", заключава Пасе.

Докато учените работят върху нови лекарства, които да помогнат на хората със симптоми или с висок риск от болестта на Алцхаймер, има редица стъпки без лекарства, които можете да предприемете, за да намалите шансовете си да развиете болестта на Алцхаймер на първо място:

1. Да бъдете активни
2. По-добро хранене
3. Намаляване на теглото
4. Не пушете
5. Поддържане на здравословно кръвно налягане
6. Контрол на холестерола
7. Намаляване на кръвната захар
8. Добър и качествен сън

"Тези здравословни навици са свързани с по-нисък риск от деменция като цяло", казва в изявление професор Адриен Тин от Университета на Мисисипи. "Но не е сигурно дали същото важи и за хората с висок генетичен риск."

"Добрата новина е, че дори при хората с най-висок генетичен риск, които живеят по същия този по-здравословен начин на живот, вероятно рискът от деменция е по-нисък", допълва професор Тин.

БГНЕС/Дарик