Рентгеново изследване показа, че художникът Ханс Холбайн вероятно е пионер в разкрасяването, съобщи сайтът на "Дейли мейл", цитиран от БТА. Художникът е коригирал по-закръглените лица на клиентите си.

Холбайн е бил художник в двора на Хенри Осми.

Дейности по реставриране на картините му дават основание да се смята, че Холбайн е разкрасявал лицата и телата на благородниците.

Рентгеново изследване и инфрачервен скенер показаха, че челюстта на германския търговец Дерих Бьорн е ставала все по-фина с всеки слой боя. Експертите не знаят дали самият Бьорн е искал лицето му да бъде разкрасено или Холбайн сам е взел това решение. Няма архиви, които да хвърлят светлина върху процеса на рисуване.

Портретът на Бьорн е сред 50-те творби на Ханс Холбайн, които могат да бъдат разгледани в Галерията на кралицата в Бъкингамския дворец. В изложбата са включени портрети на сър Томас Мор, на Джейн Сиймур и др.

Холбайн пристига в Англия през 1526 г. Става кралски художник в най-критичния период от управлението на Хенри Осми.

Известен е с ласкателния портрет, който рисува на германската принцеса Ана Клевска. Портретът насърчава Хенри Осми да се ожени за принцесата и тя става четвъртата му съпруга. За нещастие, когато булката се появява на живо, кралят казва, че е разочарован.

Холбайн е рисувал още три от съпругите на Хенри Осми - Ан Болейн, Джейн Сиймур, Катрин Хауърд, както и престолонаследника, бъдещия крал Едуард Шести.

Скица на наследницата на Едуард Шести на престола - голямата дъщеря на Хенри Осми Мария Тюдор, също е включена в настоящата изложба.

Дир.бг