Водят се преговори с политическите сили, които на балотажа в Шумен подкрепиха кандидата на БСП за коалиционно управление. Те вероятно ще бъдат представени в ръководството на общината на ниво заместник-кметове.

Това стана ясно от думите на кмета Христо Христов при посещението на лидера на БСП Корнелия Нинова в града.

„В момента работим с коалиционните партньори на местно ниво и преговорите вървят добре. Смятам, че в най-скоро време  ще се постараем за предстоящата общинска сесия екипът да е оповестен. Тези партии, с които имаме сключени споразумения, от тях ще има номинирани на нива заместник-кметове в местното управление“, каза Христов, като поясни, че разговоте тръгват от ниво заместник-кметове, но ще слязат и до нива директори на дирекции и по-надолу.

Лидерът на партията Корнелия Нинова обаче заяви, че с хора от „Левицата“, които също подкрепиха Христов на втория тур, но имаха и свой кандидат, едва ли ще се работи занапред.
„Не виждаме възможност да се събере лявото в Шумен, ако имате предвид „Левицата“. Знаете, че тези хора играха със собствен кандидат, разцепиха партията, направиха мнного тежка кампания против БСП, това не се забравя лесно, включително и от членовете на партията в Шумен“, каза Нинова. Тя добави обаче, че и кметът Христов, и общинските съветници на БСП, заедно трябва да направят така, че да се състави „едно работещо мнозинство и да започнат да се решават проблемите и на Шумен“.

Припомняме, че на балотажа на местните избори на 5-ти ноември Христов бе подкрепен от Възраждане“, ВМРО, „Продължаваме промяната”, Местна коалиция „ДБГ”, „Български възход”, „Левицата“, „Български гласъ“ и ИТН.

Днес в Гранд хотел „Шумен“ се провежда регионална среща на БСП, на която ще бъдат обсъдени задачите пред социалистите в местната власт. На срещата присъстват също членове на Изпълнителното бюро, народни представители от ПГ на „БСП за България”, председателите на Областните и Общинските съвети на партията и новоизбраните кметове и общински съветници на БСП от областите Шумен, Търговище, Разград, Варна, Добрич, Русе и Силистра.

ШУМ.БГ