По булевард "Дъшморът е комбит" (Героите на народа, жертвали живота си за родината - бел. ред.) в центъра на Тирана ще се проведе Парад в червено и черно 2023, съобщи АТА, цитирана от БТА.

Албанският премиер Еди Рама съобщи за парада чрез триизмерно видео във Фейсбук, което показва как би изглеждало това шествие, като написа, че идеята за Парада в червено и черно (по цветовете на албанското знаме - бел. ред.) е дошла от група младежи от албанската диаспора.

По думите на Рама, ако времето позволи това, парадът ще започне по обед и ще събере албанци от четирите посоки на света.

Информационният портал "Шчиптаря" съобщава, че на парада освен албанци от целия свят, ще участват и над 150 народни ансамбъла.

Дружеството "Албански корени" организира такъв парад вече 15 години в Ню Йорк, където живеят много албанци, като тази година за първи път парадът се мести в Албания, отбелязва медията.

Андриоля Камбо, изпълнителен директор на съюза на албанските общини в региона (новосформирано сдружение с нестопанска цел, което обединява албански общини от Албания, Косово, Черна гора, Република Северна Македония и Сърбия - бел. ред.), даде детайли за провеждането на парада пред "Шчиптаря".

"В Тирана имаше туристически бум. Опитваме се да насърчим всички градове, в които се говори албански, чрез центъра на всички албанци (Тирана). А какво по-хубаво от това да празнуваме на Деня на независимостта, да покажем ценностите и художествените си групи, които ще участват в парада", каза Камбо.

По нейни думи това е първият парад по рода си и почти цялата столица ще бъде затворена за движение. Камбо каза, че в шествието ще участват 47 арбърешки общности (арбърешите са албанци, преселили се в Италия по време на османските нашествия на Балканите в периода 15-18 век - бел. ред.), както и албанци от Ню Йорк, които ще дойдат в Тирана специално за парада.

Кметът на албанската столица Ерион Велиай каза пред Евронюз Албания, че парадът се очаква да продължи няколко часа, а отбелязването на Деня на независимостта на Албания ще продължи до вечерта, когато ще завърши с концерт на народни групи от фестивала в Гирокастра.

Велиай съобщи, че празничната ноемврийска програма ще продължи на 29 ноември с фестивала "Бяла нощ", в който ще участват известни албански изпълнители като рапърите Нойзи и Ледри Вуля и други.

Дир.бг