Крал Чарлз III бе обвинен от британски граждани, че е приватизирал повече от 75 млн. долара, предназначени за благотворителност, за да финансира и модернизира личната си империя за недвижими имоти, съобщава изданието "Radar Online".

В доклад изнесен за "The Guardian", се обяснява, че близо седем месеца след като стана официално глава на монархията, Чарлз е използвал средновековни феодални закони, за да си върне десетки милиони долари, оставени от починали британски граждани. Медията посочи още, че се е сдобил с тях чрез практика, наречена "bona vacantia".
"Bona vacantia", или "непритежавана собственост", се отнася до имуществото и активите, оставени от британски граждани, които са починали без завещание или известни близки роднини.

Според "The Guardian" парите са натрупани през последните десет години и "тайно се използват за обновяване на търговски обекти, собственост на обширното поземлено и имотно владение на краля - херцогство Ланкастър. Херцогство Ланкастър, което е наследено от покойната майка на Чалрз - кралица Елизабет, контролира огромни количества недвижими имоти, включително земеделски земи, хотели, замъци, и офиси. Въпреки че през последните шестдесет години то генерира приходи в размер от над 1,6 млрд. долара, нито имението, нито Корнуол плащат корпоративен данък или данък върху капиталовите печалби.

Макар че средствата, придобити чрез "bona vacantia" са предназначени за благотворителни организации, през последното десетилетие само 15% от събраните от монарха пари са били насочени към тях, установи изданието. Медията разкри още, че въведената нова политика през май 2020 г., е увеличила средствата от "bona vacantia", като е включила ремонт на имоти, считани за "културно наследство" или с "местно историческо значение". Според "The Guardian" това са градски и селски къщи, ваканционни жилища под наем, и хамбари, използвани за развлекателни цели.

Говорител на Двореца обаче отрече твърденията, че монархът е използвал милионите, предназначени за благотворителност за лични изгоди. Той настоя, че парите са били за "подкрепа на местните общности" и "запазване на имоти", намиращи се на територията на херцогство Ланкастър: "Кралят потвърди, че парите от "bona vacantia" не трябва да се използват в полза на държавната хазна, а предимно за подкрепа на местните общности, за опазване на устойчивостта и биоразнообразието на земята и за запазване на обществените и историческите имоти в херцогство Ланкастър. Това включва реставрация и ремонт на сгради, отговарящи на изискванията, за да бъдат защитени и запазени за бъдещите поколения", гласи изявлението.

Въпреки това британското общество се надигна срещу краля. Някои от гражданите определиха предполагаемите му действия като "отвратителни". 

Дир.бг