Бива ли ви във флирта с евентуални партньори? Ако е така, може вече да имате Rizz, дори и да не сте го знаели, така шеговито обявяват от BBC Оксфордската дума на годината.

Rizz e интернет жаргон за романтично привличане или чар, и се използва предимно от млади хора.

Това беше една от осемте думи в кратък списък, всички избрани да отразяват настроението, духа или тенденциите на 2023 г.

Листът с думи беше редуциран чрез публично гласуване, преди лексикографите от Оксфорд да вземат окончателното решение.

Другите претенденти варираха от Swiftie - почитател на Тейлър Суфит, през beige flag - черта на характера, описваща, че партньорът е скучен или му липсва оригиналност, до situationship - връзка, която не е официална.

Думата може да не означава нищо за вас, ако не сте поколението Z. Но се използва масово онлайн, с милиарди гледания на хаштага "rizz" в TikTok, твърдят от BBC.

Според Oxford University Press (OUP), който публикува Оксфордския английски речник (OED), той се определя като стил, чар или и способност да привлечеш романтичен или сексуален партньор.

Смята се, че терминът е съкратена форма на думата "харизма" - "charisma".

Може да се използва и като глагол, да привлечеш, съблазниш или разговаряш с някого.

През юни актьорът Том Холанд беше попитан от "Buzzfeed" за тайната на неговия rizz.

Холанд отговори: "Нямам никакъв rizz. Или ми е ограничен", преди да обясни, че е спечелил приятелката си Зендая, като е играл на "дългата игра".

Миналата година думата на годината в Оксфорд беше " "goblin mode", описващ "безжалостно, самовлюбено, мързеливо, мърляво или алчно" поведение.

Дир.бг