Чуждестранен астронавт ще бъде поканен да се присъедини в мисията на НАСА до Луната заедно с американски астронавти до края на десетилетието, съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на изявления на НАСА и на Белия дом.

Новината бе разпространена, след като вицепрезидентът на САЩ Камала Харис свика във Вашингтон заседание на Националния космически съвет, третото от началото на мандата на президента Байдън.

В съобщението не се споменава кой ще бъде астронавтът и коя страна ще представлява. Говорителка на НАСА уточни по-късно, че екипажите ще бъдат обявени преди насрочването на мисиите за кацане на Луната и че досега не е поеман ангажимент към нито една страна.

НАСА от десетилетия включва чуждестранни астронавти на космическите си мисии. Канадецът Джеръми Хансън ще лети около Луната заедно с трима американски астронавти след около година.

Предвижда се друг екипаж да осъществи първото кацане на Луната след повече от половин век. Това няма да се случи преди 2027 г. според одитната организация на правителството на САЩ.

БТА