Останки от дворец и хамбари отпреди около 4000 години са открити на два важни археологически обекта в централната китайска провинция Хънан, съобщава Синхуа.

Смята се, че двата обекта - храмът Чжуцю в град Чжоукоу и древният град със стени в Синми - са построени по времето на династията Ся (2070 г. пр. Хр. - 1600 г. пр. Хр.). Новите открития в двата установени обекта предоставиха на археолозите допълнителни данни за дейностите и структурите от този исторически период.

Руините на укрепения град са открити преди няколко години в Синми, на източния бряг на река Чжъншуй, с правоъгълна площ от 176 000 кв. м. Смята се, че това е мащабен, добре запазен град, построен в късния период на културата Луншан - цивилизация, която се среща в средното и долното течение на Жълтата река.

Сега археолозите, работещи на обекта, са открили структура с основи от трамбована пръст, за която смятат, че е част от древния дворцов комплекс на града. Новото откритие е с дължина 60 м и ширина 30 м и заема площ от около 1800 кв. м. Структурата е висока в центъра и ниска от четирите страни, с равна повърхност и равномерно разпределени редове от дупки за колони.

„От откритите дупки разбираме, че основите са принадлежали на комплекс от къщи с тераси на юг и север, манастири на изток и запад и двор в центъра“, казва Ли Бо, ръководител на екипа за разкопки.

На изток от основите са открити и останки от трамбована пръст, които според археолозите са част от същата група сгради.

„Резултатите от предишните ни разкопки показаха, че централната източна част на древния град е била ядрото на дворцовия комплекс“, каза Ли и допълни: „Новооткритите останки, заедно с основите на двореца и коридора, представляват комплекс в четириъгълен стил“.

Той отбеляза, че откритията могат да подобрят разбирането на хората за устройството на древните градове и да предоставят важни доказателства за изследванията на произхода и развитието на дворцовите сгради по времето на династията Ся.

Второто откритие е направено в обекта на храма Чжуцю. Археолозите, които работят на обекта от 2022 г. насам, са открили повече от 100 реликви, включително останки от пепелища, ровове и архитектура. Мястото на селището датира от късния период на културата Луншан и династията Ся.

Сред най-важните находки са останките от две кръгли сгради, състоящи се от глинени колони и стени от кирпич, които са били използвани за съхранение на зърно, с възраст и структура, подобни на хамбарите от началото на династия Ся.

Фан Лися, ръководител на екипа по разкопките, отбеляза, че откритието ще предостави нови материали за изучаване на нивото на развитие на сухото земеделие, технологията за съхранение на зърно и историята на строителството на хамбари в древен Северен Китай.

БТА