Срокът за кандидатстване за "Син флаг" за лято 2024 е 20 януари, съобщават от Българско движение "Син флаг", което през настоящата година отбелязва своята 30-а годишнина.

През 2023 г. в страната имаше рекорден брой Сини флагове и Зелени ключове, които издигат реномето на родния туристически продукт. Общо 21 български плажа и едно яхтено пристанище се наредиха сред най-добрите 5 038 световни туристически обекти, носители на високото отличие. 11 места за настаняване у нас са вече сред най-устойчиво управляваните 4 800 хотела от 60 държави със "Зелен ключ".

"Син флаг" е утвърден световен стандарт, който гарантира отлични условия и услуги с грижа, както за хората, така и за заобикалящата среда. Получаването на това отличие прави съответната дестинация предпочитано място за отдих. Кандидатите за "Син флаг" първо ще бъдат оценявани от национално жури, а след това - от международно, което заседава ежегодно в Копенхаген, Дания, като отличените ще бъдат оповестени в края на април, пише БТА.

Лятото на 2023 година беше изключително напрегнато и белязано с тенденциозни атаки към българския туризъм и фалшиви новини, касаещи условията по българското Черноморие, посочиха още Движението. От там уточняват, че екипът стриктно е следил работата на всички концесионери по прилагане на изискванията на стандарта "Син флаг". Резултатите от мониторинга показват, че навсякъде водата е била чиста, плажовете - добре поддържани, с наличие на спасително оборудване, услуги по водно спасяване, прекрасно медицинско обслужване.

Дир.бг