Четиридневното пътуване ще се проведе през февруари и ще включва спирка в Пхенян, преди туристите да се качат на ски в най-модерния курорт в Северна Корея.

Руснаците ще са първите чуждестранни туристи, които ще посетят Северна Корея, откакто границите на страната бяха затворени през януари 2020 г. на фона на глобалното блокиране заради Covid-19.

Новината за ски пътуването беше публикувана от руската държавна информационна агенция ТАСС и рекламирана от руска туристическа агенция, базирана във Владивосток, преди броени дни. 

Планираната за февруари екскурзия е изненада за онези, които очакваха първите туристи в Северна Корея след пандемията да дойдат от Китай - най-големият дипломатически съюзник и икономически канал на Севера.

На уебстраницата на туристическата агенция "Восток Интур" е посочено, че четиридневното пътуване ще започне на 9 февруари. Пакетът струва 750 долара (685 евро) на човек, според ТАСС и туристическата агенция.

Къде ще отидат руските туристи?

Според доклад на ТАСС от "неуточнен брой туристи" от руския далекоизточен регион Приморие първо ще летят до севернокорейската столица Пхенян.

Там те ще посетят паметници като "Кулата на идеята Чучхе", наречена така в чест на водещата философия на Севера - "Чучхе" или самостоятелност. След това туристите ще се отправят към прохода Масик на източното крайбрежие на Севера, където се намира най-модерният ски курорт в страната, посочва ТАСС.

"В (прохода Масик) ще попаднете в истински рай за любителите на зимните спортове!" - пише в рекламата на туристическата агенция.

"Тук ще откриете невероятни писти с различни нива на трудност, които ще задоволят нуждите както на опитни скиори, така и на начинаещи."

ТАСС съобщава, че пътуването е организирано по силата на споразумение, постигнато между Олег Кожемяко, губернатор на Приморския край, и севернокорейските власти.

Кожемяко пътува до Пхенян през декември за разговори за засилване на икономическите връзки. Преди пътуването той заяви пред руски медии, че очаква да обсъдят сътрудничеството в областта на туризма, селското стопанство и търговията.

Китайските туристи съставляват по-голямата част от посетителите преди пандемията

Северна Корея бавно облекчава ограниченията от времето на пандемията и отваря международните си граници като част от усилията си да съживи икономиката си, опустошена от блокирането и постоянните санкции, ръководени от САЩ.

През август южнокорейската шпионска служба съобщи на законодателите, че икономиката на Северна Корея се свива всяка година от 2020 г. до 2022 г. и че брутният ѝ вътрешен продукт през миналата година е бил с 12% по-малък от този през 2016 г.

"За Северна Корея туризмът е най-лесният начин за печелене на чуждестранна валута в условията на режима на международните санкции", казва Кох Ю-хван, бивш президент на Корейския институт за национално обединение в Сеул. Той заявява, че очаква Пхенян в крайна сметка да отвори Северна Корея и за китайски туристи, пише Euronews.

Лим Еул-Чол, професор в Института за далекоизточни изследвания към Университета Кюннам в Сеул, заяви, че приемането на руски туристи в Северна Корея преди китайските отново доказва, че Ким Чен Ун се фокусира върху укрепването на партньорството с Русия.

Той заяви, че се очаква Северна Корея и Русия да разширят сътрудничеството си и в други сектори.

Но възобновяването на китайските пътувания вероятно все пак ще послужи като много по-голям източник на приходи, тъй като преди пандемията туристите от страната са съставлявали около 90% от общия брой международни посетители в Северна Корея.

Ще бъде ли разрешено на други чуждестранни туристи да посещават Северна Корея?

През 2019 г. рекорден брой от около 300 000 чуждестранни туристи посетиха Северна Корея, в резултат на което Северна Корея получи приходи между 90 и 150 млн. долара (82 и 137 млн. евро), твърдят експерти.

"Малко вероятно е посетителите от Русия да бъдат толкова финансово изгодни за Северна Корея, колкото завръщането на по-многобройните посетители от Китай", казва Лейф-Ерик Исли, професор в университета Ewha в Сеул.

Все още не е ясно колко бързо Северна Корея ще разшири международния си туризъм, тъй като Ким затяга контрола над 26-милионното си население в условията на икономически трудности и напрежение в областта на сигурността със САЩ.

Северна Корея, страна с лоша здравна инфраструктура, вероятно остава предпазлива и по отношение на инфекциозните заболявания, казват наблюдателите. Лим заяви, че Северна Корея вероятно ще продължи да отваря границите си по "значително ограничен и постепенен начин".

"За режима на Ким международните туристи рискуват идеологическо замърсяване в същата степен, в която обещават икономически ползи", добавя Исли.

Дир.бг