Президентът на групата компании LVMH (Louis Vuitton Moet Hennessy) Бернар Арно зае първо място в списъка на най-богатите хора в света, изпреварвайки Илон Мъск, сочи обновеният списък на топ десятката на "Forbes".

Състоянието на Арно се е увеличило с 21,6 милиарда долара и нетно състояние възлиза на 205,8 милиарда долара.

Френският милиардер се изстреля на върха на класацията на Forbes, след като акциите на LVMH скочиха с над 8 на сто в сутрешната търговия. Най-голямата компания в луксозния сектор отчете по-високи от очакваните продажби за 2023 година и повиши годишните си дивиденти. 86.15 млрд. евро - толкова е била печалбата на LVMH за цялата 2023 г., което е с 13% повече спрямо 2022 г.

LVMH е конгломерат, базиран в Париж, в който са включени общо 75 отделни марки - основната част са напитки, марки от висшата мода и козметика. Модната империя на Арно включва брандовете Louis Vuitton, Moet & Chandon, Givenchy, Bulgari, Sephora.

Илон Мъск падна на второ място, като общият капитал на неговите компании Tesla и SpaceX възлиза на $204,2 млрд. Той отстъпи първото място на Бернар Арно, след като загуби 18.8 млрд. долара, тъй като Tesla обяви по-слаби резултати от прогнозните за четвъртото тримесечие на 2023 г. Акциите на Tesla потънаха с 13.2% до 180.38 в четвъртък. Спадът последва отчета за приходите на компанията от сряда за четвъртото тримесечие, който показа, че е пропуснал няколко прогнози - включително, за приходите за тримесечието от 25.17 милиарда долара, в сравнение с очакваните 25.87 милиарда долара. Пазарната капитализация на Tesla се сви с 80 млрд. долара.

Третият по богатство в света е основателят на американската корпорация Amazon Джеф Безос ($179,9 млрд.), един от създателите на корпорацията Oracle Лари Елисън ( 142,6 милиарда долара) и ръководителят на корпорацията Meta (призната за екстремистка в Руската федерация) Марк Зукърбърг (138,8 милиарда долара).

В десетката на най-богатите хора на планетата влизат и ръководителят на холдинга Berkshire Hathaway Уорън Бъфет (125,9 милиарда долара) и основателят на Microsoft Бил Гейтс (122,8 милиарда долара).

Дир.бг