Учени от Норвежкия институт за наука и технологии разкриха ползите от образованието, които удължава живота на човека, независимо от възрастта, пола, местоположението, социалния и демографския статус. Резултатите от проучването са публикувани в The Lancet Public Health.

По-рано беше доказано, че тези, които са постигнали по-високи нива на образование, живеят по-дълго от останалите, но досега не знаеха до каква степен. Учените установиха, че рискът от преждевременна смърт, независимо от причината, намалява с два процента с всяка допълнителна година обучение. Тези, които са завършили шест години основно училище, са имали средно 13 процента по-нисък риск. След завършване на гимназия рискът намалява с почти 25 процента, а 18 години образование намалява риска с 34 процента.

В сравнение с въздействието на нездравословните навици, отпадането от училище е почти толкова вредно, колкото пиенето на пет или повече алкохолни напитки на ден или пушенето на десет цигари на ден в продължение на 10 години. Въпреки че ползите от образованието са най-големи за младите хора, хората над 50 и дори 70 години все още се възползват от защитните ефекти на образованието. Въпреки това не е установена съществена разлика в ефектите от образованието между страните, достигнали различни етапи на икономическо развитие.
 

Дарик