Паметникът на българската азбука, който ще бъде издигнат в Лос Анджелис, е почти завършен. Това обяви във Фейсбук страницата си Генералното ни консулство в Лос Анджелис. 

„Истинско произведение на изкуството, с което се гордеем“, заявиха от дипломатическото ни представителство и изказаха „искрени благодарности“ на Българската фондация за изкуства, култура и образование (BgFACE - Bulgarian Foundation for Art, Culture and Education), която е реализатор на проекта, Огнян Гаврилов и Бронислав Ликоманов „за тяхното родолюбие и неуморни усилия“.

„Паметникът на българската азбука - истинско произведение на изкуството, с което се гордеем“, коментира в социалната мрежа генералният консул на България в Лос Анджелис Бойко Христов. 

Както БТА писа, паметникът е излят от бронз и изобразява ръка на просветител, която държи книга, превръщаща се в птица. Под нея са издълбани буквите А, Б, В и Г.

Неговият създател Брони Ликоманов е завършил „Художествен дизайн“ в Националната гимназия за приложни изкуства „Св. Лука“ и „Анимационно кино“ в Националната театрална академия „Кръстьо Сарафов“. Живее в Калифорния. Работи като художник в анимационната индустрия за компании като Disney, Universal, Klasky Csupo и Nickelodeon.

БТА