Датската кралица Маргрете (83 г.), която абдикира през януари в полза на сина си Фредерик, спечели местния еквивалент на наградата "Оскар" за най-добър дизайнер на костюми, предаде АФП.

Тя получи отличието "Роберт" за работата си по филма Ehrengard: The Art of Seduction на Нетфликс. Продукцията е адаптация по книгата на датската писателка Карен Бликсен, известна с мемоарите си "Извън Африка", и режисирана от Биле Аугуст.

Маргрете, която посочи здравословни проблеми, когато обяви изненадващата си абдикация по време на новогодишното си обръщение, не присъства на церемонията за връчването на наградите в Копенхаген в събота.

Продуцентът на филма - Марсела Дихман, прие приза от нейно име.

Наред с кралските си ангажименти, Маргрете от години се изявява и като художник. Абдикиралата датска кралица многократно е работила като дизайнер на костюми и сценограф за Кралския балет и Кралския театър в родината си.

Тя създава и декорите за продукцията Ehrengard: The Art of Seduction, като беше номинира за награда "Роберт" и в тази категория, отбелязва АФП.

Много популярна в Дания, Маргрете е учила в Кеймбридж и в Сорбоната, владее свободно английски, френски, немски и шведски език.

Под псевдоним е превеждала е и пиеси, сред които "Всички са смъртни" на Симон дьо Бовоар, заедно със съпруга си - роденият във Франция принц консорт Хенрик.

Маргрете илюстрирала и няколко книги, включително датското издание от 2002 г. на "Властелинът на пръстените" от Дж. Р. Р. Толкин. Нейни картини са показвани в музеи и галерии в Дания и в чужбина, припомня АФП.

Миналата година Маргрете претърпя операция на гърба, а  на 14 януари т.г. , след 52-годишно управление, предаде престола на сина си, който стана крал Фредерик Десети.

След абдикацията си тя запази титлата си на кралица, отбелязва АФП.

БТА