Женският национален отбор на България по хандбал за жени загуби при домакинството си на Турция с 24:30 (12:13) в мач от квалификациите за Европейското първенство в Австрия, Унгария и Швейцария.

Срещата се игра в зала “Арена Шумен” пред пълни трибуни с публика, която подкрепяше тима на България.

Аплодисментите на феновете дадоха криле на българките в началото на мача и те поведоха с 5:1. Гостенките от Турция обаче бързо заличиха преднината на България и в 12-тата минута изравниха за 5:5. След още едно равенство – 6:6 туркините обърнаха резултата и поведоха с два гола, а в 20-тата минута и с четири – 10:6. Момичетата от българския национален отбор не се предадоха и в 28-тата минута намалиха до 11:12 като задържаха само гол пасив и на полувремето – 12:13. Голяма заслуга за доброто първо полувреме имаше вратарката Екатерина Джукева, която цял мач показа невероятни рефлекси на българската врата.

След почивката България изравни за 13:13, но след няколко неуспешни атаки Турция отново поведе, поддържаше разлика от два гола, а в средата на втората част увеличи разликата в головете до 25:21 и до края на мача не изпусна повече водачеството.

За България с по 6 попадения се отличиха Маринела Панайотова и Полина Генчева, която се завърна в състава след контузия. За Турция най-резултатни бяха Аслъ Искит-Чалъшкан с 9 гола и Бейза Ирем Сенгюл с 8.

Мачът България – Турция бе от предварителна група 6 на евроквалификациите, в която са още съставите на Сърбия и Черна гора. Българският тим остана без спечелена точка след първите три мача.

На 3 март България и Турция ще се срещнат отново, този път на турска земя в четвъртия кръг от квалификациите.

ШУМ.БГ