Много от пешеходните пътеки в Шумен са изтрити, липсват надписи „Погледни“, както и знаци. Това е показала продължаваща и към този момент проверка на шуменската „Пътна полиция“, възложена от София. 

Темата бе дискутирана на заседание на Областната комисия по транспорт.
До момента са обследвани 108 пешеходни пътеки в Шумен - 83 тип “Зебра” и 25 в районите на светофарните уредби. Това са около 60%  от пътеките в града.

„Впечатление прави, че голяма част от пътеките са с изтрита маркировка, липсват надписите “Погледни”, въпреки че през миналата година имаше освежаване. Друго важно е, че голяма част от пешеходните пътеки тип “Зебра” не са сигнализирани с достатъчно пътни знаци. Надявам се до края на март да приключим проверките в цялата област. След това за констатираните проблеми ще уведомим собствениците на пътя и ще очакваме решение от тях“, каза инспектор Мирослав Миронов от сектор „Пътна полиция“-Шумен.

Той призова общините да засилят контрола над строителите по изпълнението на хоризонталната и вертикалната маркировки. „Масово боята, която се използва е с много кратък експлоатационен срок. Липсват и така наречените перли, които трябва да бъдат сложени в боята“, каза Миронов.

На 7 август влиза в сила новата Наредба за сигнализация на пътищата с пътни знаци. Тя изисква всяка „Зебра“ да бъде сигнализирана с четири знака – по два от всяка страна, а не както е сега с общо два. Собствениците на пътищата обаче ще имат 3-годишен гратисен период да изпълнят изискванията.

ШУМ.БГ