Йоана Георгиева и Симона Тодорова от XI б на СУ „Йоан Екзарх Български“ – Шумен са сред победителките в Националния конкурс „Жените и дипломацията – посланик за един ден” и се срещнаха с вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел, съобщиха от училището.

Оттам уточниха още, че само петима от многобройните участници в конкурса са сред отличените с призова първа награда на конкурса.

Националният конкурс „Жените и дипломацията – посланик за един ден” се  организира от Мария Габриел, министър на външните работи и вицепремиер и е съвместна инициатива с жените дипломати в България. Той е насочен  към момичета и млади жени между 14 и 25 години с интерес към дипломацията. Участниците писаха на български език есе на тема „Аз съм посланик“ с резюме на  английски език. „Важно е с личен опит и пример да вдъхновим повече момичета и жени да поемат по пътя на външната политика и дипломацията“, заяви г-жа Габриел при стартиране на инициативата.

„Нека срещата с г-жа Мария Габриел да вдъхновява Йоана и Симона за тяхната  бъдеща позиция като граждани и участници в европейския процес“, пожелаха от СУ „Йоан Екзарх Български“ на своите възпитанички.

 

ШУМ.БГ