Проектът за възстановяване на затворения от дълги години Върбишки проход е на финална права и в момента се чака само одита по пътна безопасност, след което ще се пристъпи към избор на изпълнител на строителството. Работата на пътя обаче се очаква да започне догодина.

Това каза на днешното заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата директорът на Областно пътно управление Димитър Ковачев.

Проектирането на основния ремонт е за 13,4 км пътя в участъка от хижа „Върбишки проход“ до границата с област Бургас при билото на прохода. В отсечката има деформации, мрежовидни пукнатини, улягания, свлечени банкети, запълнени земни окопи, както и по-сериозно свлачище при километър 182-ри.

„Готови са проектите на още два пътя - това са Радко Димитриево-Друмево и Плиска-Златна нива. Те са заложени в програмата на Агенция „Пътна инфраструктура“ през тази година да бъдат проведени обществени поръчки за избор на изпълнител и надзор, и следващата година да бъде започнато строителството и рехабилитацията на пътните участъци“, съобщи още Димитър Ковачев.

Той информира още, че в момента се извършва проектиране за ремонт на Ришки проход и на път I-2 Варна-Русе на територията на Шуменска област. Проектите трябва да бъдат готови до средата на годината, след което Агенция „Пътна инфраструктура“ ще обяви обществени поръчки за избор на изпълнител и надзор за рехабилитация на съответните пътни участъци.
Ремонтите на тези два участъка обаче също няма да се извършат през настоящата 2024-та.

ШУМ.БГ