“Шумен” стартира успешно третата част от първенството в Националната баскетболна лига, в която отборите са разделени в две шестици. В първата си среща от Втората шестица шуменци победиха като домакини “Миньор 2015” с 67:61.

В зала “Арена Шумен” за домакините дебют направи новото попълнение в състава Карим Мане. Той е привлечен в последния момент на мястото на Брайън Камерън, който е трябвало да се върне в САЩ по лични проблеми.

Карим Мане е родом от Сенегал и има мачове в НБА. Роден е на 16 май, 2000 г., висок е 190 см. С екипа на Орландо той взима участие в 10 мача, но без да получава много игрови минути. Играе и за Лейкланд Меджик в G лигата, помагайки на отбора си да спечели титлата. През последните два сезона той играе в отбори от Лигата за развитие в НБА – първо в Мемфис Хъсъл, а след това и в Делауеър Блу Коутс, като с втория става шампион.
 
В днешния мач Мане записа 18 т. за “Шумен”

Двубоят между “Шумен” и “Миньор” бе равностоен и оспорван. Гостите излязоха напред в последната част, но шуменци обърнаха играта и се поздравиха с победата.

Първите десет минути, в които имаше доста брак в играта и на двата тима, завършиха при 14:14. И през втория период двата тима продължиха да допускат много грешки, слаба бе и резултатността като на полувремето “Миньор” поведе с 29:28.

След почивката “Миньор” успя да дръпне с 6 точки, но авансът ме бързо бе заличен и на свой ред “Шумен” поведе в резултата. До края на третата част равностойната игра продължи и периодът завърши при 49:49.

Баскетболистите на Георги Младенов започнаха по-добре последната част и поведоха 57:51. “Шумен” бързо взе нещата в свои ръце, обърна резултата, поведе с 62:59 и до края не изпусна водачеството.

Уилфрид Ликей бе най-резултатен за “Шумен” с 21 точки и 14 борби. Карим Мане вкара 18 в дебюта си, а с дабъл-дабъл от 10 точки и 14 борби се отличи Джъстин Кохайда.

За “Миньор” Лъчезар Тошков реализира 17 точки с 8 борби и 5 асистенции.

“Важна победа за нас, въпреки че това не е лицето, което трябва да показваме. Двете седмици без официален мач явно са дали отражение на формата ни, а и отборът е с нов играч и трябва да се напасне”, каза след срещата треньорът на “Шумен” Янко Янков.

Следващата среща на “Шумен” е на 6 март, когато отборът гостува на “Академик” в Пловдив.

ШУМ.БГ