26 превозни средства на пияни или дрогирани водачи от Шуменско са отнети в полза на държавата с влязло в сила съдебно решение. НАП вече продава колите, първият търг с тайно наддаване бе на 27 февруари, а вторият е насрочен за утре, показа проверка на ШУМ.БГ.

Припомняме, че с промените в Наказателния кодекс от август м.г. колите на водачите, хванати да карат след употреба на наркотици или алкохол с концентрация над 1,2 промила, се изземат в полза на държавата. Ако автомобилът е фирмен или е в съсобственост, се оценява от лицензиран оценител и виновният плаща левовата му равностойност.

В Шуменския районен съд до момента са приключени 39 дела от този вид. Освен 26-те отнети в полза на държавата коли, в другите 13 случая съдът е постановил глоба в левовата равностойност на автомобила, съобщиха от пресслужбата на съда.

На проведения миналия вторник първи търг с шуменски коли Националната агенция по приходите е успяла да продаде само един от общо три обявени автомобила. Това е Мерцедес Ц 250 на сключил споразумение с прокуратурата 22-годишен от село Живково, който вечерта на 2 октомври 2023-та пиян ударил две паркирани коли на ул. “Университетска“ в Шумен. От пресцентъра на НАП съобщиха за ШУМ.БГ, че при първоначална тръжна цена 5 776 лв. Мерцедесът е продаден за 6 577 лв. Не е ясно дали колата е купена от шофиралия с 1,74 промила алкохол млад мъж или от друг.

За Пежо 307, оценено на 1 362 лв., и Фолксваген Голф, оценен на 1 401 лв., не са се явили купувачи. Тези две коли ще бъдат пуснати отново на търг, но вече с редуцирана с 25% начална цена.

Утре НАП-Варна ще опита да продаде четвърти автомобил на пиян шофьор от Шуменско - Мицубиши Спейс Вагон. Собственикът му бе хванат на 4 октомври до стопанския двор в село Върбак, като тестът на 50-годишния мъж показал 2,2 промила. Мъжът приел споразумение с прокуратурата, а съдът го одобрил. Мицубишито е оценено на 1 022 лв. 

ШУМ.БГ