С писмо до кмета на Шумен Христо Христов областният управител Добромир Добрев го пита защо не се поддържа сградата на бившата гара в село Мадара и какво смята да прави с нея, съобщиха от пресслужбата на Областна администрация.

Сграда е имот публична държавна собственост, който с решение на Министерски съвет през 2016-та е предоставен за управление на община Шумен за нуждите на Регионалния исторически музей.

Областният управител е посетил Мадара в рамките на регулярна проверка на състоянието на имоти-държавна собственост на територията на област Шумен, които са предоставени безвъзмездно за управление на ведомства и общини. Заедно с кмета на селото Марияна Димитрова той установил, че сградата на гарата е в лошо състояние и не се поддържа, има изпочупени или липсващи прозорци, теренът около имота е обрасъл с растителност.

„Предвид резултатите от проверката, с писмо до кмета на община Шумен областният управител проф. Добромир Добрев изисква информация за намеренията на община Шумен и предвидените за реализация дейности от страна на Регионален исторически музей“, се казва в писмото до медиите.

От администрацията на областния управител напомнят, че гара Мадара е строена през 30-те години на миналия век специално за уникалния скален релеф „Мадарски конник“ и е била открита от Цар Борис Трети. „Сградата има висока архитектурна стойност и е подходящо да бъде включена в проект за развитие на културно-историческия туризъм в региона. Задължение на община Шумен е да извършва за своя сметка текущите и основни ремонти, необходими за запазване на имота и да го ползва за целите на предоставянето“, се казва още в съобщението.

ШУМ.БГ